Pappa pomodoro

Pappa pomodoro
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • pokrojony na cienkie plasterki
  • garść świeżej bazylii
  • 1 kg pomidorów bez skórki
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • czerstwa ciabatta
  • bez skórki od spodu
  • podzielona na kawałki
  • oliwa extra vergine

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż czosnek, aż się zrumieni. Dodaj kilka podartych liści bazylii, a następnie pomidory, zmniejsz płomień i gotuj 25-30 min. Dopraw pomidory solą i pieprzem i dodaj kawałki ciabattę i resztę bazylii. Skrop ciabattę odrobiną wody i przemieszaj z pomidorami. Dopraw oliwą extra vergine. Podawaj letnią albo na zimno, z kieliszkiem Chianti classico.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE