Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy spaghetti. W międzyczasie kroimy guanciale w kosteczkę i odstawiamy na później; czosnek obieramy, myjemy, osuszamy i lekko zgniatamy. Na rozgrzanej na patelni oliwie krótko smażymy ząbek czosnku z kosteczkami guanciale, aż nabiorą ze wszystkich stron złocistej barwy. Do miski wbijamy jaja, dodajemy starty ser parmigiano i pecorino, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, lekko mieszamy trzepaczką. Ugotowany al’dente makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z guanciale i mieszamy drewnianą łyżką, żeby nabrać smaku. Patelnię zdejmujemy z ognia i do makaronu dodajemy jaja z serem, doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt wodnisty, ponownie podgrzewamy go przez kilka sekund na umiarkowanym ogniu. Potrawę serwujemy na gorąco.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

theiltay.pl 6 lat temu

Zastąpić boczkiem? To jakieś nieporozumienie!
Czosnek w tradycyjnym przepisie? Nieporozumienie!
Parmezan? Kolejne nieporozumienie!

Składniki to tradycyjnej Carbonary to:
Makaron spaghetti najwyższej jakości.
Guanciale
Jakja (żółtka)
Pecorino Romano
Pieprz
Sól
Olej extra vergine d'oliva

Żadne parmezany, czosnki itp.

Carbonara, wywodzi się z regionu Lazio, więc musi być Pecorino Romano!
Parmezan to region Emilia Romagna, nie ma nic wspólnego z carbonarą!

tomyuk 7 lat temu

to jest prawdziwy przepis a nie jakies bzdury ze smietana itd!!!!!!!!!!!!!!!!

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE