Placki z cukinii z nadzieniem serowym

Placki z cukinii z nadzieniem serowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

Tzatziki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania placków. Cukinie zetrzyj na tarce, do miski. Posól i wymieszaj. Przełóż na sitko o drobnych oczkach. Odstaw sitko nad miskę - do odsączenia, na ok. 30 min.
Cebulę, dymkę i miętę drobno posiekaj. Ser pokrój w małą kostkę.
Po 30 minutach odciśnij starte cukinie, posiłkując się sitkiem, albo przez gazę.

Przełóż odciśnięte cukinie do miski, dodaj miętę, dymkę i jajko, wymieszaj całość delikatnie. Dodaj mąkę w takiej ilości, by łatwo uformować kulki. Nadziewaj każdą kulkę kawałkiem sera. Obtocz kulki w bułce tartej i delikatnie je spłaszcz na kształt placuszków. Smaż partiami w oleju rozgrzanym do 170 stopni, aż ładnie się zarumienią. Wyciągnij z oleju i odsącz na papierze.

Przygotuj tzatziki. Ogórka pokrój wzdłuż na cztery części i usuń pestki. Pokrój go w małą kosteczkę, odstaw.
Liście mięty drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z ogórkiem i miętą. Dopraw do smaku solą i oliwą z oliwek. Odstaw do lodówki.
Placuszki z cukinii serwuj ciepłe z zimnym sosem tzatziki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA