Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
Składniki:
- 1,2 kg ogórków kiszonych
- 1,2 kg ziemniaków
- 15 dag selera
- 3 łyżki oliwy
- kilka kromek żytniego razowego chleba na zakwasie
- 2 łyżki obranego drobno pokrojonego imbiru
- 2 łyżki posiekanych gałązek świeżego rozmarynu
- 1,2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szczypta przyprawy 5 smaków
- 400 ml płynnego mleka kokosowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 2 litry wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Utarty seler i drobno posiekany imbir podsmażamy na oliwie ze szczyptą przyprawy 5 smaków, gałką muszkatołową i pieprzem. Wlewamy wodę i dorzucamy ziemniaki. Po ok. 10 minutach gotowania dorzucamy ogórki pokrojone w kostkę, oraz wodę z ogórków, odkrojone skórki z chleba razowego. Następnie dosypujemy soli. Po kilku minutach dodajemy pokrojone liście świeżego rozmarynu. Gotujemy zupę aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy 200 ml mleka kokosowego, jeszcze raz zagotowujemy i gotowe.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze