Najlepszy pieczony indyk

Najlepszy pieczony indyk
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Najpyszniejsze Święta Jamiego
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • aromatyzowane masło
  • kostka dobrego masła (200 g)
  • 3 garście suszonej kandyzowanej żurawiny
  • drobno posiekanej
  • listki z 2 gałązek rozmarynu
  • posiekane
  • łyżka listków tymianku
  • posiekane
  • kilka liści szałwii
  • posiekane
  • duża szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ¼ tartej gałki muszkatołowej
  • 6,5-8 kg indyk
  • 2-4 klementynki
  • 3 gałązki rozmarynu
  • liść laurowy
  • kilka łodyżek tymianku
  • 2-3 marchewki
  • pokrojone na kawałki
  • 3 cebule
  • obrane z najtwardszych łupin i przekrojone na połówki
  • 2 łodygi selera naciowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Uwaga: indyk musi mieć temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Przygotuj aromatyzowane masło: wymieszaj kostkę masła z suszoną żurawiną, rozmarynem, tymiankiem, szałwią, solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Delikatnie wsuń dużą łyżkę pod skórę indyka od strony otwartej jamy brzusznej, przy udzie. Podważ skórę aż po pierś – to samo zrób symetrycznie z drugiej strony. Dwie łyżki aromatyzowanego masła wsuń do powstałej „kieszeni” z jednej, a drugie dwie z drugiej strony. Rozmasuj je przez skórę od wierzchu, żeby rozłożyć masło równą warstwą na indyczych piersiach. Jeśli trochę masła zostało, posmaruj nim skórę indyka. Zrób bukiet z ziół i wsuń do wnętrza indyka razem z przekrojonymi na połówki klementynkami. Zepnij luźną skórę indyka między udami, żeby nie kurczyła się w czasie pieczenia. Podwiń szyję pod indyka i ułóż go w brytfance na warzywach. Wstaw brytfankę z indykiem do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi indyka – na każdy kilogram trzeba liczyć ok. 33-40 minut, więc np. 7-kilowy ptak będzie się piekł 4-4½ godziny. W czasie pieczenia polewaj indyka co pół godziny płynem gromadzącym się na dnie brytfanki. Jeśli skóra za szybko się rumieni, przykryj indyka folią aluminiową. Po 3½ godziny zdejmij folię, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Warto sprawdzić temperaturę mięsa na piersi po upieczeniu – powinna wynosić 65 stopni C (indyk ekologiczny) albo 82 stopni C (indyk z hodowli przemysłowej). Przechyl indyka nad brytfanką, żeby wypłynęły do niej soki zgromadzone w jamie brzusznej. Przełóż indyka na duży półmisek, przykryj folią aluminiową i kilkoma ściereczkami, i odstaw go na 30-120 minut, żeby „odpoczął” po pieczeniu przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE