Smażona sielawa z plackami ziemniaczanymi

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 600 g filetów z sielawy
- 100 ml mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g ikry z sielawy
- 1 czerwona cebula
- 200 ml ukwaszanej gęstej śmietany
- do podania: roszponka, cytryna i koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć płyn. Uformować placki, smażyć na złoto na dużej ilości masła, posolić.
Filety pokroić na porcje i obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto na dużej ilości masła, posolić do smaku.
Podawać rybę na plackach, przybraną ikrą, z łyżką śmietany, cienko pokrojoną cebulą, listkami roszponki, koperkiem i ćwiartkami cytryny.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z ryb
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze