Crumpets
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 350 ml letniego mleka
  • 10 g drożdży
  • 350 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli - opcjonalnie
  • masło
  • metalowe obręcze do smażenia (około 7-8 cm)
Do podania:
  • masło
  • miód
  • konfitury

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę i porządnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z końcówkami do wyrabiania ciasta i ubijać przez około 3 minuty, żeby ciasto porządnie się wymieszało, a gluten uaktywnił.

Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Gdy ciasto zacznie opadać, wymieszać 150 ml wody z sodą i solą. Wlewając małymi porcjami dokładnie wymieszać ciasto z taką ilością wody, aby otrzymać lekko lejącą się konsystencję ciasta. Odstawić przykryte folią ponownie na 20 minut.

W tym czasie nasmarować masłem obręcze.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, nałożyć obręcze i wylać do każdego porcję ciasta. Patelnia nie może być za bardzo rozgrzana. Smażyć około 6-8 minut. Spód będzie lekko brązowy, a całe ciasto ścięte. Zdjąć obręcz, obrócić i smażyć jeszcze 1-2 minuty z drugiej strony.

Podawać ciepłe z kawałkiem masła, miodem i konfiturami.

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE