Morska paella

Morska paella
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i podsmaż pory, seler naciowy, marchewkę i oregano/majeranek, aż warzywa będą szkliste, ale nie zrumienione (ok. 5 min.). Dodaj ryż i podgrzewaj 4 minuty. Dodaj szafran i wlewaj porcjami 3 szklanki bulionu, mieszając cały czas, aż ryż go wchłonie. Dodaj kukurydzę, paprykę, cukinię i pomidora i wlej 3 szklanki bulionu. Gdy zawrze, dodaj małże i gotuj, aż się otworzą. Dodaj omułki i gotuj, aż się otworzą. Dolej więcej bulionu, jeśli potrzeba. Na koniec dodaj mięso ryb i krewetki. Mieszaj i gotuj, aż krewetki zróżowieją. Sprawdź, czy ryż jest miękki, dodaj sok z cytryny, koperek i przypraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE