Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 4 nogi kurczaka
- przecięte w stawie
- bez skóry
- sól i pieprz
- 2 cebule starte lub pokrojone
- 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
- pokrojona kandyzowana skórka z 2 cytryn
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżki kminu
- 2 łyżki kolendry
- 2 szczypty szafranu
- szczypta kurkumy
- miarka zielonych oliwek z pestkami
- duża garść grubo krojonych liści kolendry
Przygotowanie:
Wsypać wszystko oprócz oliwek do garnka, dolać 2 szklanki wody i dusić, aż mięso będzie gotowe, 40 min do godziny. Jeśli jest za dużo płynu, należy unieść pokrywkę, żeby nadmiar odparował. Potrawa powinna być półpłynna. Pod koniec duszenia wrzucić oliwki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze