Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit

Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • 4 nogi kurczaka
  • przecięte w stawie
  • bez skóry
  • sól i pieprz
  • 2 cebule starte lub pokrojone
  • 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • pokrojona kandyzowana skórka z 2 cytryn
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki kminu
  • 2 łyżki kolendry
  • 2 szczypty szafranu
  • szczypta kurkumy
  • miarka zielonych oliwek z pestkami
  • duża garść grubo krojonych liści kolendry

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wsypać wszystko oprócz oliwek do garnka, dolać 2 szklanki wody i dusić, aż mięso będzie gotowe, 40 min do godziny. Jeśli jest za dużo płynu, należy unieść pokrywkę, żeby nadmiar odparował. Potrawa powinna być półpłynna. Pod koniec duszenia wrzucić oliwki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE