Sałatka krewetkowa po parysku

Sałatka krewetkowa po parysku
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Bulion:
  • 2 l wody
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sok i skórka z 1 limonki
  • sól pieprz
Sałatka:
  • 500 g sparzonych krewetek
  • 1 cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • bagietka paryska
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nastaw bulion do sparzenia krewetek. Do wody dodaj anyż, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i skórkę z limonki, doprowadź do wrzenia. Osól, dodaj sok i zmniejsz ogień, żeby woda nie wrzała.

Oczyść krewetki i zaparz je w bulionie kilka sekund, w zależności od ich wielkości. Krewetki są dobre wtedy, gdy białko się zetnie i zwiną się wyraźnie w literę C, nie powinny się zwinąć w literę O, wtedy będą już przeciągnięte. Sparzone krewetki ostudź.

Do blendera kielichowego wrzuć białą cebulę i kilka ząbków czosnku. Miksuj pulsacyjnie, dodaj odrobinę oliwy. Przełóż do miski. Posiekaj papryczkę usuwając pestki, posiekaj natkę i szczypior, dodaj odcedzone i przestudzone krewetki, dolej oliwę, sok z limonki do smaku, osól i odstaw tak zamarynowane do lodówki.

Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą, żeby się zarumieniły.

Pomidorki pokrój w ćwiartki i dodaj do zamarynowanych krewetek razem z grzankami.

Wymieszaj wszystko razem i przełóż do kubków lub miseczek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA