Krem cytrynowy z bezą

Krem cytrynowy z bezą
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przepis

Krem
600 ml śmietany kremówki (36%)
250 g drobnego cukru kryształu
5 cytryn
8 herbatników maślanych

Beza
360 g drobnego cukru kryształu
30 g płynnej glukozy
80 ml wody
6 białek

Przygotować krem
Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wlać śmietanę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i wymieszać. Gotować na małym ogniu 4 minuty i zdjąć z kuchenki. Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Pokruszyć herbatniki. Wsypać je na dno żaroodpornych foremek, na wierzch nałożyć krem do 2/3 wysokości foremki. Odstawić, by krem ostygł do temperatury pokojowej. Potem wstawić do lodówki i chłodzić przynajmniej przez godzinę.
Przygotować bezę: cukier, glukozę i wodę umieścić w rondlu i podgrzać do temperatury 120°C. Ubić pianę z białek. Stopniowo wlewać gorący syrop do piany, cały czas ubijając. Wyjąć foremki z lodówki i nałożyć bezę. Wstawić foremki pod rozgrzany grill i zapiekać ok. 1 minuty, aż piana się lekko zrumieni.
Podawać natychmiast.

© Paul Marrett

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE