Gratin z jagodami

Gratin z jagodami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włączyć funkcję "grill" w piekarniku, ustawić kratkę 15 cm pod grillem. Ułożyć jagody w kokilkach i postawić na blasze. Przygotować sos sabayon: umieścić żółtka, cukier i wino w dużej szklanej misce. Wymieszać. Ustawić miskę na rondlu wypełnionym częściowo gorącą, ale nie wrzącą wodą (szkło nie może się z nią stykać). Mieszać, aż masa stanie się jasna i jedwabista, 5 – 8 min.
Zdjąć miskę z rondla. Wrzucić skórkę z cytryny i lekko ostudzić, mieszając. Nałożyć sos na jagody i wstawić do piekarnika, żeby się zrumienił i pokrył pęcherzykami, na 1 – 2 min. Przełożyć na talerze i od razu jeść.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE