Endywie z pomarańczami

Endywie z pomarańczami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Składniki:
4 endywie
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki octu z czerwonego wina
75 ml czerwonego wina
sól i pieprz
2 pomarańcze

Przygotowanie:
Przepołowić endywie wzdłuż. Roztopić masło, cukier i ocet do karmelizacji na dużej patelni, następnie wlać wino. Ułożyć endywie przekrojoną stroną do dołu. Posolić i popieprzyć, zakryć folią i dusić na niewielkim gazie, kilkakrotnie przewracając, do miękkości, 20 – 30 minut.
W tym czasie obrać pomarańcze, odsłaniając miąższ, wyjąć go z błonek nad miską na sok. Sok wlać do endywii, pozostawiając miąższ na później.
Kiedy endywie zmiękną, odkryć patelnię i dusić dalej, od czasu do czasu je przewracając, żeby zagęścić płyn i skarmelizować warzywa. Wrzucić cząstki pomarańczy na ostatnią minutę, żeby się zagrzał. Podawać.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA