Endywie z pomarańczami

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Składniki:
4 endywie
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki octu z czerwonego wina
75 ml czerwonego wina
sól i pieprz
2 pomarańcze

Przygotowanie:
Przepołowić endywie wzdłuż. Roztopić masło, cukier i ocet do karmelizacji na dużej patelni, następnie wlać wino. Ułożyć endywie przekrojoną stroną do dołu. Posolić i popieprzyć, zakryć folią i dusić na niewielkim gazie, kilkakrotnie przewracając, do miękkości, 20 – 30 minut.
W tym czasie obrać pomarańcze, odsłaniając miąższ, wyjąć go z błonek nad miską na sok. Sok wlać do endywii, pozostawiając miąższ na później.
Kiedy endywie zmiękną, odkryć patelnię i dusić dalej, od czasu do czasu je przewracając, żeby zagęścić płyn i skarmelizować warzywa. Wrzucić cząstki pomarańczy na ostatnią minutę, żeby się zagrzał. Podawać.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE