Napoleonka zobacz Napoleonka 2018-06-19 13:00:56
Napoleonka
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
Krem:
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 2 jaja
  • 1 laska wanilii
  • 50 g masła

Kalkulator wag i miar

Przepis

Krem: do miski wsypujemy cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą pianę, dokładnie mieszamy z mąką i cukrem. Mleko zagotowujemy z wanilią. Wlewamy powoli mieszaninę jaj, cukru i mąki. Stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Pozostawiamy do przestudzenia. Jeden płat ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim tak, aby spód ciasta był na wierzchu. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180 C. Wyrównujemy boki, kroimy na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Raija 6 lat temu

napoleonka na zdjęciu to chyba z cukierni
moja mama skusiła się by zrobić z tego przepisu
- ciasto na spodzie nie ma szans się upiec pod ciężkim budyniem
- a masa budyniowa jest koszmarna, twarda
TRAGEDIA

aaddaammoo 6 lat temu

Panowie!!!!!Nauczciue sie piec!!!!!TRAGEDIA!!!

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE