Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek

Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Tapenada z zielonych oliwek
2 grubo posiekane ząbki czosnku
100 g zielonych oliwek bez pestek
2 wymyte i osuszone filety anchois
2 łyżki kaparów

Utrzeć na puree w malakserze, wlewając stopniowo 3 – 4 łyżki oliwy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Uzyskujemy ok. 150 ml tapenady.

Ryba
4 filety z białej ryby (np. sola bądź halibut) po 125 g
4 łyżki tapenady
2 niewielkie pomidory w plasterkach
oliwa
sól i pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 200°. Wysuszyć rybę w papierowym ręczniku. Ułożyć na blasze i nasmarować tapenadą. Pokryć plasterkami pomidora, skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piec przez 6 – 8 min.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE