Babka savarin z truskawkami

Babka savarin z truskawkami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Przepis

Ciasto:
1 i 1/2 łyżeczki drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki ciepłej wody
2 duże jajka, lekko roztrzepane
2 łyżki mleka
starta skórka 1 cytryny
125 g mąki
50 g miękkiego masła

Syrop:
500 ml wody
250 g cukru
60 ml Grand Marnier, Kirsh, rumu lub eau-de-vie

Podanie:
500 ml gęstej śmietany
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1 – 2 łyżki cukru
kilka garści świeżych truskawek, bez szypułek, w ćwiartkach lub połówkach

Przygotowanie:
Posmaruj tortownicę masłem i posyp mąką. Wymieszaj drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę w misce. Odstaw na 5 min. Dodaj jajka, mleko, skórkę z cytryny i mąkę. Ucieraj energicznie mikserem z łopatką przez 10 min. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, powinno odrywać się od brzegów miski. Przykryj ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Dodaj masło, kawałek po kawałku i ugniataj. Przełóż ciasto do formy. Przykryj i odstaw na 2 godziny. Podgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Piecz babkę, aż będzie złocista, około 20 min. Wyjmij ją z formy i ostudź, a następnie przełóż na półmisek. Syrop: podgrzej cukier z wodą. Dodaj Grand Marnier. Polewaj babkę syropem, aż zostanie wchłonięty. Ciasto stanie się gąbczaste. Ubij śmietanę z ekstraktem z wanilii i cukrem. Wrzuć kilka truskawek i wypełnij masą środek babki. Możesz też ją podać w osobnej miseczce.

* Jeśli marzysz o błyszczącym wierzchu babki, rozpuść galaretkę – na przykład morelową – i posmaruj nią ciasto.

© Laura Calder





 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE