Czekoladowa teryna z bakłażanami

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zacznij od starannego wymieszania delikatnej tłustej ricotty z posiekaną czekoladą, cukrem pudrem i kandyzowanymi owocami pokrojonymi w kostkę. Obierz ze skórki bakłażana. Włóż go do wrzątku. Po ok. 2 min wyjmij i odstaw do schłodzenia i pokrój w paseczki. Jajka wymieszaj z cukrem. Gdy będą puszyste dodaj przesianą mąkę. Wylej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na pół godziny (180 stopni C). Pasemkami bakłażana wyłóż na krzyż małe okrągłe miseczki wyłożone folią. Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój w kosteczkę. Do foremek wyłożonych paseczkami bakłażana wrzuć kostki ciasta. Dopełnij foremki masą z serka ricotta. Wstaw do lodówki na godzinę. Kiedy teryna będzie gotowa, czyli po minimum jednej godzinie leżakowania w lodówce, wyłóż ją na talerz. Oblej terynę winem marsala, polej polewą czekoladową i udekoruj listkami mięty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE