Bliny z twarogiem i musem malinowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej (można zmielić niepaloną kaszę gryczaną)
- 25 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Masa:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki twarogu mielonego na sernik Garwolin
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
- kilka świeżych malin do ozdoby
- 2 laski wanilii
Przygotowanie:
Rozprowadź drożdże z cukrem w odrobinie ciepłego mleka i odstaw na chwilę, żeby urosły. Dodaj mąkę i letnie mleko, wymieszaj do gładkiej masy i odstaw na pół godziny. W tym czasie zrób masę. Do twarożku dodaj ziarna wanilii. Maliny utrzyj z cukrem pudrem. Na patelni dobrze rozgrzej sporą ilość oleju. Usmaż bliny, formując łyżką małe placuszki. Na gorący blin połóż łyżkę twarożku, polej sosem malinowym i ozdób świeżą maliną.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
Kuchnia koszerna
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
elik1 8 lat temu
Już mi ślinka leci!Obiecałam mężowi,że zrobię na kolację!