Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami

Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 3 filiżanki jogurtu naturalnego
  • 1 filiżanka twarożku
  • ćwierć filiżanki słodzika ze stewii
  • szczypta cynamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki szafranu
  • 1 filiżanka niesolonych, surowych pistacji

Kalkulator wag i miar

Przepis

Jogurt wymieszać z twarożkiem i przełożyć do cedzaka wyłożonego gazą. Odstawić na 12 godzin.
Szafran rozpuścić w odrobinie letniej wody. Dodać do odsączonego jogurtu razem ze słodzikiem, cynamonem, pieprzem, kardamonem, gałką muszkatołową i połową posiekanych pistacji. Wymieszać i schłodzić.
Przed podaniem posypać resztą posiekanych pistacji.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE