Alzacka tarta jabłkowa

Alzacka tarta jabłkowa
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Jabłka (odc. 25)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Ciasto
1 ¼ szklanki mąki tortowej (115g)
1 szklanka cukru pudru (95g)
¼ łyżeczki soli
½ szklanki i 2 łyżki masła
3 żółtka

Farsz
1/3 szklanki kwaskowej śmietany o zawartości co najmniej 30 % tłuszczu
3 łyżki cukru.
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych
nieco soku z cytryny
nieco brandy
roztopione masło
dżem morelowy

Przygotowanie:
Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Posiekać w robocie kuchennym. Dolać żółtka, wyrobić. Gotowe ciasto schładzać w lodówce przez co najmniej godzinę. Oprószyć mąką stolnicę i foremkę. Rozwałkować ciasto. Przełożyć do foremki, wałkiem wyrównać krawędź. Włożyć na kwadrans do lodówki, żeby ponownie się schłodziło. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec tartę 15 -18 minut, aż brzeg stanie się złocisto-brązowy, a środek będzie suchy. Wystudzić. Przygotować farsz. Do śmietany dosypać cukier i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przełożyć na spód z ciasta. Rozsmarować. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na cienkie plasterki. Wrzucić do miski, dolać nieco soku z cytryny i brandy. Wymieszać. Na masie ze śmietany układać plasterek jabłek dookoła, jeden na drugim. Nałożyć drugą warstwę, zachodzącą na pierwszą. Pędzelkiem posmarować roztopionym masłem i piec przez 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Dżem morelowy podgrzać w kuchence mikrofalowej i posmarować nim gotową tartę.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE