Babka kakaowa

Babka kakaowa
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

Lukier pomarańczowy:
Ponadto:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Masło utrzeć z drobnym cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jaju, ciągle ucierając. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać, dodać sól.
Do masła z jajkami dolać rum i ucierać, na zmianę dodawać jogurt wymieszany ze śmietaną i przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą.
W połowie mieszania składników zamienić mikser na widelec i mieszać masę. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w temp. 150 stopni przez 45-60 minut.
Pół szklanki cukru pudru połączyć z 3 łyżkami wody pomarańczowej i łyżką soku z cytryny, energicznie mieszając rózgą. Po wystudzeniu babę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE