Babka kakaowa

Babka kakaowa
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

Lukier pomarańczowy:
Ponadto:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło utrzeć z drobnym cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jaju, ciągle ucierając. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać, dodać sól.
Do masła z jajkami dolać rum i ucierać, na zmianę dodawać jogurt wymieszany ze śmietaną i przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą.
W połowie mieszania składników zamienić mikser na widelec i mieszać masę. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w temp. 150 stopni przez 45-60 minut.
Pół szklanki cukru pudru połączyć z 3 łyżkami wody pomarańczowej i łyżką soku z cytryny, energicznie mieszając rózgą. Po wystudzeniu babę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA