Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:



Ciasto:
6 ogrzanych jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
½ szklanki masła
2 łyżki ekstraktu wanilii

Syrop:
równe ilości wody i cukru

Krem:
2/3 szklanki cukru
3 żółtka
¼ szklanki brandy
3 łyżki stołowe białego wina
1 ½ szklanki sera mascarpone
100g białej czekolady
100g czekolady mlecznej.

Przygotowanie:
Do malaksera wbić 6 ogrzanych jajek. Wsypać cukier i miksować przez kwadrans. Przesiać do masy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Dolać ekstrakt wanilii, wymieszać. Roztopić masło, wlać do niego kilka łyżek ciasta, wymieszać, wlać do ciasta, zmiksować. Dno tortownicy przykryć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 40 do 50 minut w 175 stopniach. Jeśli wierzch ciasta się ugina, jest upieczone. Wyjąć i ostudzić. Przygotować tortownicę. Spód i boki wyłożyć pergaminem. Boki lekko natłuścić, żeby pergamin się do nich przykleił. Pokroić biszkopt na pół. Jeden plaster położyć na spodzie tortownicy. Pędzelkiem nasączyć syropem.

Przygotować masę czekoladową:
Cukier ubić z żółtkami na puszystą masę. Dolać brandy i białe wino. Postawiać miskę na rondlu z wrzącą wodą, ubić. Do dwóch misek włożyć równe ilości sera mascarpone. Wlać do nich po połowie masy jajecznej. Wymieszać na gładką masę. Roztopić oba rodzaje czekolady w kuchence mikrofalowej. Białą wlać do jednej porcji masy, deserową do drugiej. Starannie wymieszać. Nałożyć obie masy na spód z ciasta. Połączyć za pomocą patyczka i wstawić na 3 godziny do lodówki. Boki przybrać przypieczonymi płatkami migdałowymi.


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE