Stek z pieprzem syczuańskim, kremowy szpinak, słodkie ziemniaki i młoda cebula z grilla

Stek z pieprzem syczuańskim, kremowy szpinak, słodkie ziemniaki i młoda cebula z grilla
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim:

3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki suszonych nasion papai [opcjonalnie]

Stek z pieprzem syczuańskim:

Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim

Słodkie ziemniaki

80 gramów roztopionego masła
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • łyżka drobno utartych ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na dwucentymetrowe plastry
  • łyżka oleju
  • sól
Kremowy szpinak:
łyżeczka oleju
  • szalotka pokrojona w kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • łyżka drobno utartych ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 180 gramów 35% śmietanki
  • łyżka musztardy dijońskiej rozmieszanej ze śmietanką
  • pęk liści szpinaku, bez łodyżek
  • 2 łyżki posiekanego estragonu
  • sok z ½ cytryny
  • sól

Grillowane młode cebule:

2 pęczki młodych cebulek, bez korzeni

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim:
Wsypać ziarna pieprzu czarnego do moździerza, zetrzeć. Dodać ziarna pieprzu syczuańskiego i nasiona papai, zetrzeć. Przesypać do pojemnika.

Stek z pieprzem syczuańskim:
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. Rozgrzać żeliwną patelnię na dużym ogniu. Wetrzeć w kotlety mieszankę przypraw z pieprzem syczuańskim. Wlać olej na patelnię i posolić steki. Gdy patelnia mocno się rozgrzeje, smażyć steki przez 2 minuty. Obrócić je i wstawić do piekarnika na 5 minut. Wyjąć patelnię, obrócić steki i odstawić. Zostawić na 10 minut przed podaniem.

Słodkie ziemniaki:
Rozgrzać grill. Piekarnik rozgrzać do 205 stopni. Do małego rondla wsadzić masło, czosnek i starte ziarna pieprzu syczuańskiego. Postawić na małym ogniu. Mieszając, gotować przez 2 minuty. Dodać brązowego cukru, gotować jeszcze przez 1–2 minuty, zamieszać i zdjąć z ognia. Obtoczyć słodkie ziemniaki w oleju i doprawić solą. Grillować ziemniaki z obu stron, do uzyskania śladów żeberek grilla. Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia. Rozsmarować na ziemniakach maślano-czosnkową mieszankę. Piec przez 20-25 minut, aż do miękkości.

Kremowy szpinak:
Wlać olej na płytką patelnię i rozgrzać na dużym ogniu. Dodać szalotkę i paprykę, smażyć przez minutę.
Zmniejszyć temperaturę do średniej. Dodać mieszankę śmietanki i musztardy dijońskiej. Lekko zredukować, do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać szpinak i mieszać aż do lekkiego przywiędnięcia liści. Dodać estragon i sok z cytryny. Doprawić solą.

Grillowane młode cebule:
Rozgrzać grill. Obtoczyć cebule w oleju, przyprawić solą i pieprzem. Przez minutę smażyć na grillu. Obrócić i smażyć przez minutę, dopóki cebule nie zmiękną i lekko się zwęglą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE