Tarta ze świeżymi borówkami

Tarta ze świeżymi borówkami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Kremowa baza:
  • 225 g miękkiego sera koziego dobrej jakości
  • ćwierć miarki cukru
  • ćwierć miarki creme fraîche lub kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Wierzch:
  • 4 miarki świeżych borówek
  • ćwierć miarki cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody
  • wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ciasto: Rozetrzeć masło z cukrem. Wbić żółtka. Szybko dodać mąkę. Owinąć ciasto folią i schłodzić przez godzinę. Rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 23 cm. Ponownie schłodzić. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć ciasto folią i nasypać fasoli po brzegi. Piec 20 minut. Wyjąć fasole i folię, włożyć ciasto do piekarnika i dopiec, aż się zrumieni. Wyjąć i posmarować wnętrze rozbełtanym białkiem. Rozetrzeć ser z cukrem, wmieszać cr?me fraîche i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować masę w ostudzonym cieście. Wrzucić miarkę borówek do naczynia z ćwiartką miarki wody, cukrem i skrobią kukurydzianą. Zagotować i zostawić na wolnym ogniu do uzyskania soczystej, gęstej galaretki, którą zalewamy resztę borówek. Wykładamy je na bazę kremową i odstawiamy do zastygnięcia.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE