Hummus ze świeżym tymiankiem

Hummus ze świeżym tymiankiem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • 20 dag namoczonej fasoli
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 garść liści świeżego tymianku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Fasolę odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Gotujemy do miękkości przez ok. 1 godzinę. Miksujemy odsączoną fasolę z oliwą, pastą sezamową, solą i sokiem z cytryny oraz odrobiną wody z gotowania na jednolitą masę o konsystencji kremu. Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE