Przepis



Składniki:
makaron cavatelli
małże
oliwa
czosnek
chili
pomidory
natka pietruszki
sól

Sos:
Do garnka wkładamy wcześniej oczyszczone świeże małże. Po chwili para sprawi, że muszle same się otworzą. Można wyjąć z nich mięso. Większość pustych muszli wyrzucamy, kilka można zostawić do przybrania potrawy. Płyn wydzielany przez otwierające się muszle można także wykorzystać do sosu. Na patelnię nalewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ząbek czosnku i szczyptę chili. Następnie drobno pokrojone pomidory – niezbyt dużo, ponieważ mają nadać potrawie tylko kolor. Dodajemy świeżą natkę pietruszki i szczyptę soli. Kiedy pomidory się ugotują, można dodać małże i sok z małży. Kiedy sos jest gotowy, wsypujemy do niego makaron i mieszamy (makaron cavatelli domowej roboty gotuje się około ośmiu – dziesięciu minut, kupny – około czternastu). Z wierzchu posypujemy natką pietruszki i ozdabiamy muszlami.

© Antonio Carluccio

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE