Cavatelli z małżami

Oceń przepis:
Przygotował:
Antonio Carluccio
- Seria kulinarna:
- Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Składniki:
makaron cavatelli
małże
oliwa
czosnek
chili
pomidory
natka pietruszki
sól
Sos:
Do garnka wkładamy wcześniej oczyszczone świeże małże. Po chwili para sprawi, że muszle same się otworzą. Można wyjąć z nich mięso. Większość pustych muszli wyrzucamy, kilka można zostawić do przybrania potrawy. Płyn wydzielany przez otwierające się muszle można także wykorzystać do sosu. Na patelnię nalewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ząbek czosnku i szczyptę chili. Następnie drobno pokrojone pomidory – niezbyt dużo, ponieważ mają nadać potrawie tylko kolor. Dodajemy świeżą natkę pietruszki i szczyptę soli. Kiedy pomidory się ugotują, można dodać małże i sok z małży. Kiedy sos jest gotowy, wsypujemy do niego makaron i mieszamy (makaron cavatelli domowej roboty gotuje się około ośmiu – dziesięciu minut, kupny – około czternastu). Z wierzchu posypujemy natką pietruszki i ozdabiamy muszlami.
© Antonio Carluccio
Owoce morza
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze