Czosnkowe tosty z kozim serem

Czosnkowe tosty z kozim serem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 120oC. Włóż całe główki czosnku do żaroodpornego naczynia, polej je oliwą i dopraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez około godzinę, aż czosnek zmięknie. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek do miseczki. Dolej tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta i dopraw ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój ser na cienkie plastry. Przekrój wzdłuż ciabattę/bagietkę i zapiecz w piekarniku. Posmaruj kromki pastą czosnkową, rozłóż ser na pieczywie i wstaw do piekarnika, żeby ser się stopił. Podawaj tosty z chrupiącą sałatą i plastrami prosciutto.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE