Hamburger doskonały

Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 35 minut
Przygotowanie:
Składniki:800 g mielonej karkówki wołowej
oliwa
1 duża czerwona cebula
1 łyżka octu z białego wina
sól morska
2 duże ogórki konserwowe
4 bułki brioszki posypane sezamem
4–8 plasterków wędzonego boczku
4 łyżeczki amerykańskiej musztardy
sos Tabasco z papryczek chipotle
4 cienkie plasterki sera red leicester
4 łyżeczki ketchupu
Sos:
¼ główki sałaty lodowej
2 czubate łyżki majonezu
1 czubata łyżka ketchupu
1 łyżeczka sosu Tabasco z papryczek chipotle
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka brandy lub bourbona (według uznania)
Przygotowanie:
Mięso na hamburgery dobrze jest kupić u rzeźnika i poprosić o zmielenie. Najlepsza będzie karkówka wołowa – ta część tuszy ma doskonałe proporcje tłuszczu i smacznego mięsa.
Podziel mięso na 4 części, a następnie każdą z nich mokrymi dłońmi uformuj w kulę i spłaszcz w kotlety większe od bułek o mniej więcej 2 cm. Odłóż na posmarowany oliwą talerz i schłodź w lodówce. P
okrój cebulę w cieniutkie plasterki, wrzuć do miski, wymieszaj z octem winnym i szczyptą soli morskiej. Pokrój ogórki na plasterki, a bułki przetnij na pół. Drobno posiekaj sałatę, wrzuć do miski i wymieszaj z resztą składników sosu, dopraw do smaku.
Hamburgery najlepiej jest smażyć po dwa. Weź 2 patelnie – jedną dużą, do smażenia hamburgerów, postaw na dużym ogniu, a drugą, na boczek, postaw na średnim.
Posmaruj hamburgery oliwą, dopraw solą i pieprzem. Połóż 2 kotlety na pierwszej patelni i przyciśnij łopatką. Na drugiej patelni umieść połowę boczku. Odwróć hamburgery po 1 minucie, każdy posmaruj z podsmażonej strony ½ łyżeczki musztardy i skrop tabasco. Po kolejnej minucie znów odwróć hamburgery i tak samo posmaruj musztardą i skrop tabasco. Smaż jeszcze minutę, potem na każdym połóż plasterek sera i trochę podsmażonego na chrupko boczku. Skrop patelnię wodą, przykryj hamburgery odwróconą miską żaroodporną, by ser się stopił – wystarczy 30 sekund.
W tym czasie na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż bułki, aż się lekko zezłocą. Powtórz z 2 pozostałymi hamburgerami.
Na dolnych częściach bułek rozsmaruj po ¼ sosu, dołóż hamburgery z serem i boczkiem, każdy posyp ćwiercią cebuli i ogórków. Wierzch każdej bułki od przekrojonej strony posmaruj łyżeczką ketchupu, połóż na hamburgerze i lekko przyciśnij. Podawaj od razu lub zawiń każdą porcję w pergamin i odczekaj minutę, jeśli chcesz, by soki wsiąkły w bułkę, a wszystko się cudownie rozpaćkało.
© Jamie Oliver
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze