Tort ziemniaczany

Tort ziemniaczany
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 750 ml crème fraîche
  • 1 bulwa czosnku
  • podzielona na ząbki
  • obrane
  • rozgniecione
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz
  • 500 g ciasta francuskiego (2 porcje)
  • 1 jajko
  • lekko roztrzepane

Kalkulator wag i miar

Przepis

Dzień przed przygotowaniem dania ugotuj ziemniaki ze skórką. Powinny być miękkie. Opłucz je pod zimną wodą i ostudź. Potem przykryj i wstaw do lodówki. Wymieszaj crème fraîche, czosnek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Godzinę przed podaniem dania podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Pokrój ziemniaki w ładne plastry o grubości 5 mm. Rozwałkuj jedną porcję ciasta. Uformuj koło o średnicy 28 cm i ułóż je na blasze. Ułóż ziemniaki, zostawiając 2,5 cm od każdego brzegu. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kremową mieszankę. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków, a potem ponownie rozsmaruj sos. (I tak dalej, aż skończą ci się ziemniaki i sos). Tort powinien mieć przynajmniej 3 warstwy ziemniaków i sosu. Rozwałkuj drugą porcję ciasta. Uformuj koło o średnicy 30 cm. Ułóż koło na torcie i sklej brzegi. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem i ponakłuwaj go widelcem dla dekoracji. Wytnij też otwór, którym będzie wydobywać się para. Piecz 10 min. Zmień temperaturę piekarnika na 190°C i piecz dalej, aż ciasto zbrązowieje, czyli około 25 min. Jeśli tort zrobi się zbyt brązowy, przykryj go folią aluminiową. Wyjmij tort z piekarnika i przełóż na półmisek. Pokrój i podawaj z sałatką jako danie główne.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE