Tartaletki z ricottą i owocami

Tartaletki z ricottą i owocami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 100 g masła
  • 160 g cukru drobnego
  • szczypta soli
Krem z ricotty:
  • 1 jajo
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 ml amaretto
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
Ponadto:
  • ok. 300 g truskawek, borówek lub innych kolorowych, ulubionych owoców
  • cukier puder
  • 100 g białej czekolady

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Z masła, 200 g mąki, jaj i połowy cukru ze szczyptą soli przygotowujemy kruche ciasto. Najlepiej wrzucić wszystko do malaksera i pulsacyjnie złączyć składniki. Następnie przekładamy na stolnicę, krótko zagniatamy, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.

Ricottę miksujemy z obiema mąkami, jajem, pozostałym cukrem, amaretto i wanilią. Na koniec mieszamy z płatkami migdałowymi.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremki do tartaletek smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy ciastem przygotowane foremki. Nakłuwamy spód widelcem i rozkładamy równe porcje serka. Wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Po upieczeniu dekorujemy deser ulubionymi owocami, cukrem pudrem i paloną czekoladą. 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE