Gnocchi con pesto rosso

Gnocchi con pesto rosso
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Gnocchi:
  • 500 g mączystych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1-2 jaja
  • 200-250 g mąki pszennej
  • sól
Pesto rosso:
  • pęczek bazylii
  • gruba sól morska
  • 4-5 łyżek startego parmezanu + do podania
  • 1 czubata łyżka startego pecorino
  • ok. 125 ml najlepszej oliwy
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1-2 łyżki utartych migdałów
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Obieramy je, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W tym czasie do malaksera wrzucamy pomidory pokrojone drobniej, czosnek byle jak poszatkowany, listki bazylii, pecorino i część parmezanu i miksujemy ,dolewając co jakiś czas oliwę. Doprawiamy całość w razie czego zagęszczając sos dodatkową porcją sera lub lekko rozrzedzając dolewając oliwę.

Do ziemniaków dodajemy jajo i część mąki. Zagniatamy elastyczne, nie klejące się do dłoni ciasto (jeśli będzie za luźne dodajemy mąkę, jeśli za twarde można dodać jajko). Na stolnicy rolujemy z porcji ciasta długie , cienkie wałki i kroimy ostrym nożem na małe kluski, każdą kluskę możemy dodatkowo docisnąć widelcem tworząc rowki.

Kluski gotujemy partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Łączymy wyłowione gnocchi z przygotowanym pesto, dolewając ewentualnie trochę ciepłej wody spod gotowania klusek. Podajemy gorące!

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE