Grzanki z sardelami i pomidorami

Grzanki z sardelami i pomidorami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
25 minut

Składniki:

  • 8 kromek wiejskiego chleba
  • 8 świeżych sardeli
  • 200g dojrzałych pomidorów
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i przekładamy do durszlaka na około 15 minut, żeby puściły sok. Sardele oczyszczamy, filetujemy i myjemy. Na posmarowanej oliwą blasze kładziemy filety rybek, skrapiamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° Celsjusza przez 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko osuszamy, kroimy w kawałeczki, przekładamy do miski i dodajemy przygotowane pomidory, posiekaną pietruszkę, zgnieciony czosnek – do smaku, kilka kropel oliwy, sól i pieprz. W piekarniku pieczemy grzanki z kromek chleba, które wcześniej nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i nakładamy na nie przygotowane rybki z aromatycznym pomidorem. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE