PRZEPISY NA WIELKANOCPRZEPISY NA WIELKANOC

Tarta z cebulą

Tarta  z cebulą
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 350 g sera caciocavallo (lub scamorza, provola, gran padano)
  • 300 g czerwonej cebuli
  • 40 g czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kulki mozzarelli
ciasto:
  • 70 g lodowatej wody
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki typu 00
sos:
  • 500 g mleka, gorącego
  • 80 g czerwonej cebuli
  • 50 g mąki
  • 50 g extra oliwy vergine
  • gałka muszkatowa
  • sól i pieprz
kilka listków mięty

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zimne masło zmiksuj z 200 g mąki, zrób na środku wgłębienie, wlej wodę i wyrób krótko gładkie ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz, owiń folią i schowaj do lodówki na min 30 min.

Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na oliwie, zalej winem i gotuj, aż płyn się zredukuje. Dodaj miód oraz cukier i podgrzewaj, aż całość się skarmelizuje. Przełóż do miski i przestudź.

Sos: Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zasyp mąką i dobrze wymieszaj. Zalej gorącym mlekiem, dodaj gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż sos zgęstnieje.

Formę do tarty (25-27 cm śr.) wyłóż ciastem, nakłuj widelcem i posmaruj sosem. Na wierzchu rozłóż karmelizowaną cebulę oraz ser caciocavallo. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180ºC na 40 min. 10 min przed końcem pieczenia na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli.

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE