Purée z selera i ziemniaków

Purée z selera i ziemniaków
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Umieść pokrojone ziemniaki w sporym garnku, który pomieści również seler. Dolej tyle wody, by pokryła wszystkie warzywa. Dodaj sól. Zagotuj ziemniaki. Kiedy woda zawrze, odczekaj 10 minut i wrzuć do garnka seler. Gotuj aż warzywa zmiękną i dokładnie je odcedź.
W rondelku zagotuj śmietanę. Tymczasem warzywa przeciśnij przez młynek. Jeśli nie masz młynka, użyj malaksera lub zwykłego tłuczka (wtedy ziemniaki muszą być uprzednio obrane). Dodaj ¼ gorącej śmietany i dwie łyżki masła. Zamieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą. Powtarzaj tą czynność aż zużyjesz całą śmietanę i masło. Spróbuj, czy nie potrzeba więcej soli. Podaj od razu w rozgrzanym naczyniu lub przechowuj w cieple.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE