Ziemniaki à la boulangère

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaki à la boulangère
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łyżki masła

łyżka oliwy

4 cebule pokrojone w plasterki

kilogram ziemniaków w cienkich talarkach

500 ml bulionu wołowego

sól, pieprz i tymianek





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Roztopić połowę masła z oliwą na patelni i zrumienić cebulę, przez ok. 15 minut. Rozłożyć połowę cebuli na dnie brytfanny. Na niej ułożyć warstwę ziemniaków, posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem. Położyć kolejną warstwę cebuli i ostatnią ziemniaków, polać bulionem. Zakryć folią i zapiekać, aż płyn się wchłonie, przez 2 – 3 godziny. Jeśli chcemy, żeby wierzch był chrupki, należy zdjąć folię na ostatnią godzinę.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

bass1968

postów: 6

16.01.2013 10:21

CYTUJ

Te ziemniaczki sa po prostu super ! Mozna rowniez jesli Komus sie troszke spieszy lekko obgotowac ziemniaki i wtedy zapiekac tylko 1 godzine, nie straca wiele w sobie a i tak sa pyszne ...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.