Tarta Tatin z gruszkami i rozmarynem

Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g gotowego ciasta francuskiego
- 8 gruszek, obranych, przekrojonych na pół, bez gniazd
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół, ziarenka wyjęte
- 150 g cukru
- 150 ml tłustej śmietanki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 cytryna, przekrojona na pół
- 500 ml lodów waniliowych do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Gruszki, 25 g cukru, ziarenka wanilii i cytrynę włożyć do garnka. Zalać wodą (gruszki muszą być zakryte). Podgrzewać do delikatnego zagotowania, gotować na małym ogniu przez 15 minut, do miękkości gruszek. Gruszki odcedzić i osuszyć.
- Pozostały cukier rozgrzać na patelni o średnicy 24 centymetry (musi się nadawać do używania w piekarnika), aż powstanie karmel. Dodać masło, śmietankę i rozmaryn. Podgrzewać, aż powstanie gładki sos. Następnie ułożyć w nim ciasno gruszki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na 5 mm grubości. Wyciąć krążek odrobinę większy niż patelnia.
- Ciasto ułożyć na gruszkach, brzegi wcisnąć do wnętrza patelni tak, aby otaczały owoce.
- Patelnię wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni. Patelnię wyjąć, odstawić do wystudzenia na 5-10 minut. Następnie podgrzać delikatnie, żeby rozpuścić karmel.
- Całość przełożyć obracając na talerz. Pokroić na kawałki, podawać z lodami waniliowymi.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze