Tarta Tatin z gruszkami i rozmarynem

Tarta Tatin z gruszkami i rozmarynem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego
  • 8 gruszek, obranych, przekrojonych na pół, bez gniazd
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół, ziarenka wyjęte
  • 150 g cukru
  • 150 ml tłustej śmietanki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna, przekrojona na pół
  • 500 ml lodów waniliowych do podania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Gruszki, 25 g cukru, ziarenka wanilii i cytrynę włożyć do garnka. Zalać wodą (gruszki muszą być zakryte). Podgrzewać do delikatnego zagotowania, gotować na małym ogniu przez 15 minut, do miękkości gruszek. Gruszki odcedzić i osuszyć.
  3. Pozostały cukier rozgrzać na patelni o średnicy 24 centymetry (musi się nadawać do używania w piekarnika), aż powstanie karmel. Dodać masło, śmietankę i rozmaryn. Podgrzewać, aż powstanie gładki sos. Następnie ułożyć w nim ciasno gruszki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na 5 mm grubości. Wyciąć krążek odrobinę większy niż patelnia.
  5. Ciasto ułożyć na gruszkach, brzegi wcisnąć do wnętrza patelni tak, aby otaczały owoce.
  6. Patelnię wstawić do piekarnika. Piec 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i się zrumieni. Patelnię wyjąć, odstawić do wystudzenia na 5-10 minut. Następnie podgrzać delikatnie, żeby rozpuścić karmel.
  7. Całość przełożyć obracając na talerz. Pokroić na kawałki, podawać z lodami waniliowymi.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE