Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy

Składniki:

  • 3-4 małe ziemniaki, najlepiej młode
  • 1 por
  • ok. 1 l wywaru warzywnego
  • 1 ½ puszki kukurydzy lub 2 kolby świeżej kukurydzy cukrowej
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały
  • sól
  • 150 ml śmietany 22-30 %
  • 200 g wędzonej ryby maślanej lub pstrąga
  • 2 łyżki naci pietruszki
  • do podania - grzanki ziołowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy na pół lub ćwiartki.
Pora przekrawamy na pół (wykorzystujemy tylko jaśniejszą i białą część), a następnie kroimy w półplasterki.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pora i krótko przesmażamy, tak, by się nie spalił a zmiękł.
Dodajemy ziemniaki i zalewamy całość wywarem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Kukurydzę odsączamy z zalewy lub ścinamy ziarna z surowej. Przekładamy je do zupy i gotujemy dalej.
Po ok. 10 minutach miksujemy blenderem i dokładamy podzieloną na cząstki rybę. Doprawiamy całość solą, białym pieprzem i podlewamy śmietanką. Dekorujemy nacią pietruszki i podajemy np. z grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA