Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Obieramy ziemniaka, oczyszczamy cukinię i fasolkę z twardych końcówek; myjemy warzywa. Ziemniaka i cukinię kroimy w słupki (wcześniej usuwamy miąższ cukinii). Na parze gotujemy każde warzywo z osobna (możemy blanszować al dente, po odcedzeniu zanurzamy w wodzie z lodem, odcedzamy i osuszamy). W miseczce dokładnie mieszamy ser ricotta ze szczyptą soli i pieprzu, dodajemy umyte i posiekane zioła, białka. Papierem do pieczenia wyścielamy prostokątną foremkę, kładziemy warstwę sera i naprzemiennie układamy warzywa i plastry wędzonych ryb, aż do wyczerpania się składników, zamykamy warstwą sera ricotta. Łopatką dokładnie uciskamy, żeby uniknąć bąbelków powietrza. Przykrywamy foremkę i gotujemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150º Celsjusza 40-45 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy i podajemy zapiekankę pokrojoną w plastry z bukietem sałat.

Źródło:

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE