Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 20 minut
Składniki:
- 150 g wędzonego łososia
- 50 g wędzonego jesiotra
- 50 g wędzonej makreli
- 250 g sera ricotta
- 2 surowe białka z jajek
- ziemniak
- cukinia
- 80-100 g zielonej fasolki
- pęczek ziół (szczypiorek
- pietruszka
- bazylia
- majeranek)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaka, oczyszczamy cukinię i fasolkę z twardych końcówek; myjemy warzywa. Ziemniaka i cukinię kroimy w słupki (wcześniej usuwamy miąższ cukinii). Na parze gotujemy każde warzywo z osobna (możemy blanszować al dente, po odcedzeniu zanurzamy w wodzie z lodem, odcedzamy i osuszamy). W miseczce dokładnie mieszamy ser ricotta ze szczyptą soli i pieprzu, dodajemy umyte i posiekane zioła, białka. Papierem do pieczenia wyścielamy prostokątną foremkę, kładziemy warstwę sera i naprzemiennie układamy warzywa i plastry wędzonych ryb, aż do wyczerpania się składników, zamykamy warstwą sera ricotta. Łopatką dokładnie uciskamy, żeby uniknąć bąbelków powietrza. Przykrywamy foremkę i gotujemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temperatury 150º Celsjusza 40-45 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy i podajemy zapiekankę pokrojoną w plastry z bukietem sałat.
Źródło:
Źródło:
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zapiekanki
Kuchnia włoska
Dania z ryb
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze