Golonka z soczewicą, kiszoną kapustą i jabłkami

Golonka z czarną sooczewicą, kapustą i jabłkami zobacz Golonka z czarną sooczewicą, kapustą i jabłkami 2018-06-19 20:01:49
Golonka z czarną sooczewicą, kapustą i jabłkami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Syrop:
  • 400 g cukru
  • 800 ml wody
Solanka:
  • 1,5 wody
  • 50 g cukru
2 pęczki włoszczyzny
400 g czarnej soczewicy
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 2 jabłka
  • cebula
  • koperek
  • olej do smażenia
  • 100 g moreli suszonych
  • łyżka ostrej musztardy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zaczynamy od syropu i solanki. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Wodę na solankę zagotowujemy i rozpuszczamy sól, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek. Syrop prosty łączymy z solanką w stosunku 1:2, czyli na jedną proporcję syropu dwie proporcje solanki. Do takiej zalewy wstawiamy golonki i zostawiamy na noc.

Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie.

Na włoszczyźnie przygotowujemy bulion warzywny.

Na oleju podsmażamy krótko pokrojoną grubo cebulę, dodajemy całe suszone morele i tymianek. Wkładamy do garnka golonki i zalewamy warzywnym bulionem. Gotujemy do miękkości (ok 1,5-2 h).

Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy surową soczewicę i chwilę smażymy. Dolewamy łyżkę warzywnego, gorącego bulionu i podduszamy. Gdy soczewica wchłonie płyn, dolewamy kolejna łyżkę bulionu. Gdy soczewica będzie ugotowana al dente, dodajemy do niej sparzoną i pokrojoną kapustę kiszoną oraz jabłka. Dolewamy bulionu, doprawiamy, dodajemy koperek i chwilę dusimy.

Ugotowaną golonkę wyjmujemy z garnka i dzielimy na mniejsze kawałki. Skórę ściągamy, kroimy drobno i wysmażamy na chrupiąco na patelni lub zapiekamy w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem. Powstaną chrupiące skwarki.

Płyn, w którym gotowały się golonki, redukujemy i miksujemy. Doprawiamy musztardą. Wykładamy na talerze porcje soczewicy, mięsa i skwarki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE