Ricardo Larrivee

Trifle z gruszkami i toffi


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Trifle z gruszkami i toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki kremu angielskiego:

250 ml mleka

125 ml śmietany 35%

60 ml cukru

45 ml mąki

6 żółtek

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



Składniki gruszek:

2 łyżki stołowe wody

60 ml cukru

4 gruszki obrane, przecięte wzdłuż, bez gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski



Składniki toffi:

60 ml wody

250 ml cukru

2 łyżki stołowe syropu kukurydzianego

150 ml gorącej śmietany 35%



Składniki bitej śmietany:

375 ml śmietany 35%

60 ml cukru

1 łyżeczka ekstraktu śmietany

12 biszkoptów „ladies fingers”, podzielonych na ćwiartki



60 ml prażonych, pokruszonych migdałów



Przygotowanie kremu angielskiego:

W mikrofalówce podgrzej mleko i śmietanę. Odstaw. W misce wymieszaj mąkę i cukier. Wlej żółtka i utrzyj na gładką masę. Wlewaj stopniowo mleko ze śmietaną cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu nie przerywając ucierania. Zdejmij z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Dolej ekstrakt wanilii i przetrzyj przez sito. Połóż folię spożywczą bezpośrednio na kremie, żeby nie powstał kożuch. Wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.



Przygotowanie gruszek:

Na dużej patelni podgrzewaj wodę z cukrem, aż będzie złocisty. Dorzuć gruszki, smaż na silnym ogniu, aż będą brązowe. Przełóż na talerz. Całkowicie wystudź.



Przygotowanie toffi:

W rondlu doprowadź do wrzenia wodę, cukier i syrop. Gotuj, aż masa będzie złocista. Zdejmij z ognia i dolewaj stopniowo śmietanę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Przelej do miski i całkowicie wystudź.



Przygotowanie bitej śmietany:

W misce ubij śmietanę, wanilię i cukier. Przełóż do worka do wyciska z nakładką w kształcie gwiazdki.



Przygotowanie deseru:

W szklanej misce o pojemności 3 litrów układaj kolejne warstwy trifle. Wszystkie składniki podziel na dwie części, poza toffi, które podziel na 4 części. Najpierw wlej krem angielski, potem ułóż biszkopty, dalej gruszki, toffi i bitą śmietanę. Powtórz w tej samej kolejności. Na zakończenie zrób rozetki z bitej śmietany, wlej ¼ toffi i posyp migdałami. Resztę toffi wlej do salaterki i podaj oddzielnie. Wstaw deser na 2 godziny do lodówki.



Uwaga: Jeśli pozostawisz go na całą noc, biszkopty wchłoną więcej płynu i będą smaczniejsze.



@ Ricardo Larrivée









powrót

Podobne przepisy

Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.