Ricardo Larrivee

Trifle z gruszkami i toffi


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Trifle z gruszkami i toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki kremu angielskiego:

250 ml mleka

125 ml śmietany 35%

60 ml cukru

45 ml mąki

6 żółtek

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



Składniki gruszek:

2 łyżki stołowe wody

60 ml cukru

4 gruszki obrane, przecięte wzdłuż, bez gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski



Składniki toffi:

60 ml wody

250 ml cukru

2 łyżki stołowe syropu kukurydzianego

150 ml gorącej śmietany 35%



Składniki bitej śmietany:

375 ml śmietany 35%

60 ml cukru

1 łyżeczka ekstraktu śmietany

12 biszkoptów „ladies fingers”, podzielonych na ćwiartki



60 ml prażonych, pokruszonych migdałów



Przygotowanie kremu angielskiego:

W mikrofalówce podgrzej mleko i śmietanę. Odstaw. W misce wymieszaj mąkę i cukier. Wlej żółtka i utrzyj na gładką masę. Wlewaj stopniowo mleko ze śmietaną cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu nie przerywając ucierania. Zdejmij z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Dolej ekstrakt wanilii i przetrzyj przez sito. Połóż folię spożywczą bezpośrednio na kremie, żeby nie powstał kożuch. Wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.



Przygotowanie gruszek:

Na dużej patelni podgrzewaj wodę z cukrem, aż będzie złocisty. Dorzuć gruszki, smaż na silnym ogniu, aż będą brązowe. Przełóż na talerz. Całkowicie wystudź.



Przygotowanie toffi:

W rondlu doprowadź do wrzenia wodę, cukier i syrop. Gotuj, aż masa będzie złocista. Zdejmij z ognia i dolewaj stopniowo śmietanę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Przelej do miski i całkowicie wystudź.



Przygotowanie bitej śmietany:

W misce ubij śmietanę, wanilię i cukier. Przełóż do worka do wyciska z nakładką w kształcie gwiazdki.



Przygotowanie deseru:

W szklanej misce o pojemności 3 litrów układaj kolejne warstwy trifle. Wszystkie składniki podziel na dwie części, poza toffi, które podziel na 4 części. Najpierw wlej krem angielski, potem ułóż biszkopty, dalej gruszki, toffi i bitą śmietanę. Powtórz w tej samej kolejności. Na zakończenie zrób rozetki z bitej śmietany, wlej ¼ toffi i posyp migdałami. Resztę toffi wlej do salaterki i podaj oddzielnie. Wstaw deser na 2 godziny do lodówki.



Uwaga: Jeśli pozostawisz go na całą noc, biszkopty wchłoną więcej płynu i będą smaczniejsze.



@ Ricardo Larrivée









powrót

Podobne przepisy

Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.