Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym

Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:



Składnik główny
po 1 steku o grubości 1 cm na osobę

Sos pietruszkowy
½ pęczka karbowanej natki pietruszki (ok. 30 g)
30 g masła
15 g mąki
300 ml mleka
60 ml śmietany kremówki
sok z ½ niedużej cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie
Drobno posiekać natkę pietruszki, stopić masło na patelni i dusić posiekaną natkę na małym ogniu przez 20 min.
W tym czasie smażyć na średnim ogniu z obu stron posolone i oprószone pieprzem steki.
Dodać mąkę, dokładnie rozmieszać i podgrzewać na małym ogniu ok. 1 min, żeby sos nie smakował mąką. Dolewać mleko małymi porcjami, starannie mieszając, żeby pozbyć się grudek. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać kremówkę i sok z cytryny, zamieszać, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać steki polane sosem pietruszkowym.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE