Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright

Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis



Składnik główny
1 morszczuk w całości, wypatroszony I oczyszczony

Nadzienie
5 szalotek
masło
10 obranych krewetek tygrysich
10 całych liści melisy
5 łodyg melisy z liśćmi

Przygotowanie
Szalotki posiekać i delikatnie podsmażyć na maśle do miękkości. Krewetki przekroić na pół i dodać
do szalotek. Po ok.5 min smażenia dodać całe liście melisy, zdjąć patelnię z ognia i wymieszać składniki.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Natrzeć morszczuka oliwą, solą i pieprzem. Nadzienie odsączyć (nie pozbywać się płynu),włożyć
do jamy brzusznej i ułożyć rybę w brytfance na łodygach melisy. Polać rybę sosem z nadzienia
i wstawić na 20 minut do piekarnika.

Sos wiejski do morszczuka z melisą
3 szalotki
masło
garść posiekanych liści melisy
żółtka z 3 jaj na twardo
1 garść posiekanych liści natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
6 owoców kaparów
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka oliwy

Przygotowanie
Podsmażyć szalotki z melisą na maśle. Zgnieść żółtka w moździerzu, dodać natkę i rozetrzeć ją tłuczkiem, żeby puściła sok. Dodać musztardę i drobno posiekane owoce kaparów oraz wlać ocet winny i oliwę.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE