Pudding czekoladowy

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Przepis



Ciasto
filiżanka mąki
½ filiżanki cukru pudru
4 łyżki stołowe kakao
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
filiżanka mleka
85g masła
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Syrop
brązowy cukier
kakao

Przygotowanie
Sporządzić syrop: wymieszać cukier i kakao, dolać gorącej wody (powinien być dość gęsty). Przesiać mąkę do miski, dodać kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wlać mleko, stopione masło i ekstrakt waniliowy, wbić jajka i wymieszać wszystko trzepaczką na płynną i gładką masę. Przełożyć do małych żaroodpornych miseczek, polać syropem. Spłynie on na dno miseczek i utworzy słodki sos. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pudding podawać w miseczkach, w których się piekł, udekorowany bitą śmietaną.

© Bill Granger 2006

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE