Pudding czekoladowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Bill Granger
- Seria kulinarna:
- Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Ciasto
filiżanka mąki
½ filiżanki cukru pudru
4 łyżki stołowe kakao
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
filiżanka mleka
85g masła
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Syrop
brązowy cukier
kakao
Przygotowanie
Sporządzić syrop: wymieszać cukier i kakao, dolać gorącej wody (powinien być dość gęsty). Przesiać mąkę do miski, dodać kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wlać mleko, stopione masło i ekstrakt waniliowy, wbić jajka i wymieszać wszystko trzepaczką na płynną i gładką masę. Przełożyć do małych żaroodpornych miseczek, polać syropem. Spłynie on na dno miseczek i utworzy słodki sos. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pudding podawać w miseczkach, w których się piekł, udekorowany bitą śmietaną.
© Bill Granger 2006
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze