Tagine z fenkułu, dyni i bakłażana z ciecierzycą

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Tagine z fenkułu, dyni i bakłażana z ciecierzycą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek oliwy - nie należy oszczędzać

może będzie potrzeba więcej

8 ząbków czosnku

6 obranych

pozostawionych w całości

2 drobno posiekane

8 złotych szalotek

obranych i zależnie od wielkości

przekrojonych na pół lub pozostawionych w całości

3 małe okrągłe bulwy fenkułu

pokrojone w ósemki

1,2 kg dyni

obranej i pokrojonej na kawałki 5 x 3 cm

2 niezbyt duże bakłażany

pokrojone na kawałki 5 x 3 cm

chlust sosu tabasco

200 g ciecierzycy z upraw ekologicznych

namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości

2 łyżki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

½ długiej czerwonej papryczki chili

drobno posiekanej

około 700 ml gorącego wywaru z warzyw

domowej roboty lub gotowego

bulion w proszku (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością)

duża szczypta szafranu

zaparzona w szklance gorącego bulionu

po garstce natki pietruszki i kolendry

6-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia do opiekania warzyw

sól morska i świeżo mielony czarny i biały pieprz

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dynię, fenkuły i bakłażany obficie posmarować oliwą, doprawić tabasco, solą i pieprzem. Opiekać 20-25 minut do miękkości. Warzywa powinny nabrać złocistej barwy. Mogą być miejscami zwęglone. Bakłażan i dynię można opiekać na tej samej blasze. Fenkuł powinno się opiekać osobno, gdy może to trwać trochę dłużej. Podgrzać resztę oliwy w dużym rondlu. Podsmażać szalotki na dość dużym ogniu przez 10 minut, poruszając rondlem, żeby nie dopuścić do przypalenia, aż się zeszklą i nabiorą złocistej barwy. Dodać całe ząbki czosnku i smażyć, dolewając niewielkie ilości wywaru, żeby nie dopuścić do przypalenia. Cały czas mieszając dodać kmin i paprykę. Wlać kolejną porcję wywaru. Przyprawy powinny zacząć tworzyć gęstą pastę, a szalotki - puścić sok. Dolewać bulion, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i wchłonie przyprawy. Szalotki powinny się rozpaść, lecz nie rozpuścić. Przelać sos do tadżinu. Ustawić naczynie na płytce ochronnej, na małym ogniu. Przełożyć opieczone warzywa, zaczynając od twardszego fenkułu, następnie dać warstwę dyni, a na końcu bakłażan. Zalać gorącym wywarem z szafranu, ostrożnie domieszać ciecierzycę. Kawałki bakłażana i dyni mogą się rozpaść, wzbogacając sos. Dusić 10-15 minut, dostosowując płomień do zawartości naczynia, zwiększając, gdy jest zbyt rzadka lub zmniejszając, gdy zanadto zgęstnieje. Można dodać wywaru, aby całość się dusiła. Danie nie powinno być ani zbyt suche, ani zbyt wodniste. Polewać warzywa gęstym sosem. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać natką i kolendrą. Podawać z szarmulą i smażonymi plackami tortilli.

powrót

Podobne przepisy

Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Pieczone risotto z dynią i szałwią
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania z dyni
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

#merkur

20.03.2012 16:07


złotoryja

CYTUJ

Super przepis - spóbowałam :)))) Tażin kupiłam w sieci w sklepie tunis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.