Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Marmolada pomarańczowa

Marmolada pomarańczowa
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • kardamon
  • korzeń imbiru
  • whisky

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i wytrzyj. Zesterem obierz skórkę z pomarańczy (jeżeli nie masz zestera obierz skórkę nożem, oczyść dokładnie z albedo i pokrój w cienkie paseczki). Obierz pomarańcze z okładem, ścinając całą białą skórkę z owoców. Miąższ pokrój grubo, usuń pestki, jeśli są. Cytryny obierz grubo ze skórki i pokrój, usuń pestki. Wrzuć owoce do garnka, wsyp cukier i wlej szklankę wody. Zagotuj. Dodaj obrany kawałek korzenia imbiru i kilka utłuczonych ziaren kardamonu bez łupin. Początkowo marmolada wygląda jak rzadka pomarańczowa zupa. Nie usuwaj białej piany, która zbiera się na wierzchu, potem zniknie. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, po godzinie, półtorej dodaj skórki pomarańczowe, smaż dalej. Zmniejsz ogień, często mieszaj. Smaż, aż masa zacznie robić się szklista i ciemno bursztynowa w kolorze. Doprowadź do pożądanej gęstości. Dodaj whisky do smaku, jeżeli jest za słodka dodaj soku z cytryny, usuń korzeń imbiru.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE