Pieczone risotto z dynią i szałwią

Pieczone risotto z dynią i szałwią
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Donna Hay

Seria kulinarna:
Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z dyni
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • posiekana
  • 12 liści szałwii
  • 2 szklanki (400 g) ryżu arborio
  • 800 g dyni
  • obrane i pokroje w kostkę
  • 5 szklanek (1,25 litra) bulionu drobiowego
  • sól morska i grubo mielony czarny pieprz
  • 30 g masła
  • ½ szklanki (40 g) drobno startego parmezanu
  • drobno starty parmezan i smażone liście szałwii
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C. Na dość dużym ogniu rozgrzać duży płaski garnek, który można wstawić do piekarnika. Wlać oliwę, dodać cebulę i smażyć 3 minuty, aż zmięknie. Dodać szałwię i smażyć jeszcze minutę. Dodać ryż, dynię i bulion, przykryć szczelną pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec pół godziny i wyjąć z piekarnika. Dodać sól, pieprz, masło, parmezan, i mieszać, aż risotto zgęstnieje. Podawać posypane dodatkowym parmezanem i smażonymi liśćmi szałwii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA