Agnieszka Kręglicka

Taamiya z ciecierzycy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Taamiya z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2 pęczki siekanej natki pietruszki

2 pęczki siekanych liści kolendry

1 cebula pokrojona w kostkę

3 utarte ząbki czosnku

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

kmin rzymski

sól

pieprz

chilli

bułka tarta do zagęszczenia masy

olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odcedzić (ewentualnie ugotować) i zmielić w malakserze, tak żeby przypominała drobną kaszę kukurydzianą. Dodać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Konsystencją masa powinna przypominać mięso mielone na kotlety. Formować w dłoniach małe kulki i smażyć lub kłaść na gorący olej łyżką. Usmażoną taamiyę spróbować i skorygować przyprawy. Podawać gorące z sosem z tahini, jogurtem z harrissą, jogurtem z ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kawior z bakłażana
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Bruschetta z pomidorami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.