Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową

Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
1 łyżka oleju z otrębów ryżowych albo oliwy
1 posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
pół łyżki startego imbiru
1 łyżka posiekanych łodyg pietruszki
1 łyżka posiekanych łodyg kolendry
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka papryki
1 puszka opłukanej, odcedzonej ciecierzycy
2 filiżanki dyni pokrojonej w kostkę
1 łyżka harissy (przepis niżej)
1 puszka pomidorów albo 500 ml bulionu
1 łyżka posiekanej kiszonej cytryny
pół łyżeczki szafranu
jogurt naturalny
natka pietruszki i kolendry oraz kawałki limetki do dekoracji
pół filiżanki czerwonej komosy ryżowej
pół filiżanki białej komosy ryżowej

Harissa:
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Paprykę i czosnek skropić oliwą. Piec, aż skórka zacznie się przypalać. Przełożyć wszystko do foliowej torby i odłożyć na kilka minut, a następnie obrać. Dodać przyprawy i rozdrobnić na gładką pastę. Komosę zalać 2 ¼ filiżanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż płyn zniknie. Przykryć i odstawić.
W tażin albo garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, imbir oraz łodyżki pietruszki i kolendry. Dodać resztę przypraw i smażyć, aż nabiorą zapachu. Włożyć ciecierzycę, dynię i harissę. Wymieszać, żeby składniki pokryły się pastą. Wlać bulion, dodać kiszoną cytrynę i szafran. Gotować, aż wszystko będzie miękkie – im dłużej, tym lepiej. Przyprawić do smaku.
Podawać z pietruszką, kolendrą, cząstkami limetki, komosą i jogurtem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE