Janella  Purcell

Sajgonki z tofu i warzywami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska, Kuchnia wietnamska

Sajgonki z tofu i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

paczka placków do sajgonek

3 dymki

2 łyżki oliwy

starty ząbek czosnku

łyżka startego imbiru

pół pęczka kolendry

łyżka żółtej pasty curry

pół filiżanki pokrojonego twardego tofu

1 pokrojona marchewka

1 pokrojony czerwony ziemniak

łyżka sosu rybnego

łyżka kecap manis albo tamari

łyżeczka oleju sezamowego

filiżanka namoczonego w wodzie

pokrojonego makaronu fasolowego

 

 

Przygotowanie:


Podsmażyć na oliwie białe części dymek, czosnek, imbir i łodygi kolendry. Dodać pastę curry. Smażyć mieszając, aż pasta zacznie przywierać. Dodać łyżkę wody. Dołożyć tofu, marchewkę i ziemniak. Mieszając pokryć warzywa pastą. Dodać sosy i olej sezamowy. Smażyć przez 2 minuty, aż warzywa zmiękną. Wrzucić makaron, liście kolendry i kapustę. Wymieszać. Doprawić do smaku. Na równej powierzchni ułożyć po 2 skrzyżowane placki do sajgonek. Nałożyć łyżeczkę farszu na każdy placek. Zawinąć zakładając brzegi do środka. Owinąć drugim plackiem. Smażyć na odrobinie oliwy, aż ciasto będzie rumiane. Osączyć nadmiar tłuszczu.

powrót

Podobne przepisy

Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.