Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna

Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Wiosenne inspiracje
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przepis




Zupa jest miłosną zupą południowo-wschodniego wybrzeża Chin

Składniki:
jedna posiekana marchewka
jeden posiekany por średniej wielkości
para listków laurowych
850 ml wywaru ze świeżej ryby (nie mrożonej! mrożonki nie zawierają energii ciepła)
dwa młode ugotowane kraby (można użyć kraba z puszki lub paluszków krabowych, ale nie kraba mrożonego!)
2,5 cm startego świeżego imbiru
łyżeczka jasnego sosu sojowego
pół łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego (można nieco mniej jeśli ktoś nie przepada)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Marchewkę, pora, liście laurowe i wywar zagotować w dużym garnku i gotować aż warzywa zmiękną (ok 10 min). W międzyczasie usunąć z krabów całe mięso i dodać do wywaru. Dodać imbir, sos sojowy, oraz anyż i gotować ok 10 min. Podawać na gorąco koniecznie z herbatą żeń-szeń.

© Diana Socha

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE